3-5 Πηγάδια, Βέρμιο


Πρόσβαση

Το αναρριχητικό πεδίο 3-5 Πηγάδια βρίσκεται στο όρος Βέρμιο στο Νομό Ημαθίας μόλις 22 χιλιόμετρα από την πόλη της Νάουσας. Σαν σημείο αναφοράς είναι ο ορεινός οικισμός του Αγίου Παύλου που απέχει από το Χ. Κ 3 – 5 Πηγάδια 3 χλμ. Η προσέγγισή του είναι εύκολη καθώς από την πόλη της Νάουσας ακολουθούμε το δρόμο για το χιονοδρομικό κέντρο ο οποίος σε 20 περίπου λεπτά και λίγο πριν φτάσουμε στο χιονοδρομικό κέντρο μας οδηγεί στον Άγιο Παύλο.

Απόσταση από Θεσσαλονίκη: 110 χλμ.

Απόσταση από Αθήνα: 544 χλμ.

Διαμονή

Η ιδανική επιλογή για τη διαμονή σας είναι ο οικισμός του Αγίου Παύλου καθώς βρίσκεται δίπλα στο πεδίο και όλοι οι τομείς είναι προσβάσιμοι ακόμα και με τα πόδια. Στον οικισμό υπάρχουν αρκετές ξενοδοχειακές μονάδες οι οποίες όμως, με εξαίρεση τη χειμερινή περίοδο, συνήθως είναι κλειστές. Λόγω αυτού, καλό είναι να έχετε επικοινωνήσει από πριν για τη διαμονή σας.

Camping

Για τους λάτρεις του camping υπάρχει η δυνατότητα ελεύθερης κατασκήνωσης σε συγκεκριμένο διαμορφωμένο χώρο στην είσοδο του οικισμού. Θα πρέπει να λάβετε υπόψη ότι στον οικισμό πέραν των ξενοδοχείων δεν υπάρχουν καταστήματα για προμήθειες οπότε θα πρέπει να έχετε μεριμνήσει από πριν.


Κλίμα

Το κλίμα του νομού Ημαθίας είναι ηπειρωτικό, με τις θερμοκρασίες τους καλοκαιρινούς μήνες μέχρι και τον Σεπτέμβριο να ξεπερνούν τους 20 βαθμούς ενώ κατά τη χειμερινή περίοδο από το Νοέμβριο και μετά, οι θερμοκρασίες πλησιάζουν ή και πέφτουν κάτω από το μηδέν. Το υψόμετρο που βρίσκεται το πεδίο είναι 1400 μέτρα μέσα σε ένα πανέμορφο δάσος από οξιές. Ο συνδυασμός των δύο αυτών χαρακτηριστικών δίνει μεγάλη αναρριχητική σεζόν, άνοιξη, καλοκαίρι και φθινόπωρο, χωρίς να αποκλείονται και οι ήπιοι χειμώνες με λίγα χιόνια για τους πιο φανατικούς. Η καλύτερη περίοδος είναι από Ιούλιο μέχρι Νοέμβριο, με ιδανικές συνθήκες τις φθινοπωρινές ξερές ημέρες όπου έχουμε χαμηλή υγρασία και θερμοκρασίες μέχρι 10 – 12 βαθμούς. Τους καλοκαιρινούς μήνες η θερμοκρασία δε ξεπερνά τους 25 βαθμούς ενώ το βράδυ μπορεί να πέσει στους 10 με 15 βαθμούς.


Κανόνες ασφαλείας

Όπως σε όλες τις μορφές αναρρίχησης έτσι και στο bouldering, για να είμαστε ασφαλείς θα πρέπει να ακολουθούμε συγκεκριμένους κανόνες. Ας μη ξεχνάμε επίσης πως όλες οι πτώσεις κάνοντας boulder καταλήγουν στο έδαφος. Και παρόλο που αυτή η μορφή αναρρίχησης γίνεται κοντά στο έδαφος, αυτό μας δημιουργεί μια ψεύτικη αίσθηση ασφάλειας, που μπορεί να οδηγήσει αν δεν είμαστε προσεκτικοί σε τραυματισμό. Σημαντικοί παράγοντες που ενισχύουν την ασφάλεια του αναρριχητή εκτός από την εμπειρία του, είναι τα στρώματα και ο spotter. Στη συγκεκριμένη περιοχή λόγω της μορφολογίας του εδάφους (ορεινό περιβάλλον με αρκετές κατηφορικές προσγειώσεις και έδαφος πολλές φορές πετρώδες), η ύπαρξη τουλάχιστον δύο στρωμάτων είναι στις περισσότερες περιπτώσεις αναγκαία. Σημαντική είναι και η σωστή τοποθέτηση τους κάτω από το πρόβλημα αλλά και η πιθανή μετακίνηση τους από τον spotter κατά τη διάρκεια της αναρρίχησης. Εκτός από τη μετακίνηση των στρωμάτων, έργο του spotter είναι και η προστασία του αναρριχητή από αντικείμενα που μπορεί να βρίσκονται στο χώρο προσγείωσης (βράχια, κορμοί δέντρων), αλλά και να οδηγήσει τον αναρριχητή σε περίπτωση πτώσης εντός των στρωμάτων. Θεωρούμε σημαντικό επίσης να αναφέρουμε ότι δεν πρέπει να υπερεκτιμάμε της δυνατότητές μας. Πριν σκαρφαλώσουμε ένα πρόβλημα το διαβάζουμε προσεκτικά, αναγνωρίζουμε τα δύσκολα σημεία και τα σημεία πιθανής πτώσης. Επίσης ελέγχουμε εάν η έξοδος του προβλήματος είναι καθαρή. Πολλές φορές ιδίως σε προβλήματα που βρίσκονται σε σκιερά σημεία ξαναβγαίνουν βρύα. Μια μαλακή συρμάτινη βούρτσα μπορεί να φανεί πολλή χρήσιμη. Τέλος, το πώς θα κατέβουμε από το βράχο όταν ολοκληρώσουμε το πρόβλημα είναι κάτι που θα πρέπει να το δούμε εξ αρχής. Αν και η πλειοψηφία των προβλημάτων έχει εύκολο κατέβασμα, υπάρχουν κάποια προβλήματα που απαιτούν ή καταρρίχηση ή ελεγχόμενη πτώση στα στρώματα.




Vermio bouldering area A (Parking)




Vermio bouldering area B (Parking)

More Info

Για περισσότερες πληροφορίες σχετικά με το πεδίο 3-5 Πηγάδια, επικοινωνήστε με την PXP Climbing.

Κατεβάστε τον τελευταίο χάρτη του πεδίου στο λινκ που ακολουθεί:get map...

Το bouldering.gr δε φέρει καμία ευθύνη σε περίπτωση αδυναμίας επικοινωνίας με τους παραπάνω.